Brouwerij

Goede service van Orval


Beste Orval liefhebbers,

Een Orval uitschenken is een hele kunst.
Hieronder vindt u de beste manier van het uitschenken van het Orvalbier :

Gebruik steeds een goede flessenopener die goed in uw hand ligt. Gebruik steeds een correcte flessenopener dus geen aansteker, mes, enz.  
Bij het openen oefent u met uw hand een druk uit op het kroonkurkje zodat bij het openen de kroonkurk op het flesje blijft. U zult dan tevens een licht geluid horen, dit is de druk die uit het flesje ontsnapt. Bij het verwijderen van het kroonkurkje zal u dan merken dat deze in de flessenopener blijft.

Schenk langzaam het bier in het Orvalglas zonder de fles te schudden en door het horizontaal te houden. Het glas lichtjes schuin houden en het recht brengen naarmate het vol loopt. Laat 1 cm bezinksel in de fles.

Gezondheid !

 


BEHOUD

Bier is een even delicate drank als wijn en moet worden bewaard op een donkere plaats en op een temperatuur tussen 10 en 15°C. Het wordt op die zelfde temperatuur ook geserveerd in zijn oorspronkelijk glas. Het bezinksel wordt apart opgedronken.

LEEFTIJD VAN HET BIER

Naargelang van de leeftijd van het bier in de fles, zal de smaakervaring verschillen. Zeer jong bier wordt gekenmerkt door een bouquet van verse hop, met een fruitige noot en een uitgesproken bitterheid in de smaak, een lichte sluier en een minder vaste schuimkraag dan bier dat zes maanden oud is. Dit heeft dan weer een bouquet dat bestaat uit een mengeling van gistgeuren en overjarige hop. De bitterheid is meer verspreid en de smaak evolueerde naar een lichte zurige toets, met snuifjes gist en karamel. Bier van zes maanden en ouder, dat zonder het bezinksel wordt geserveerd, ziet er bijzonder glanzend uit. Het zal minder glanzen als het op een temperatuur van 7° tot 8° wordt geschonken.

De brouwerij geeft de consument alle nodige informatie, rechtstreeks op het etiket, over de bottelingsdatum en de houdbaarheidsdatum. Elke consument weet dus precies hoe oud het bier van Orval in kwestie is en of hij het snel of minder snel moet opdrinken, naargelang zijn voorkeur voor jong bier, een bier dat enkele maanden of enkele jaren oud is.

∧ top