Brouwerij

De brouwerij van Orval, die binnen de abdij gevestigd is, werd in 1931 opgericht om de grootscheepse werken voor de heropbouw van Orval te financieren. Van in het begin werft de brouwerij leken als werkkrachten aan, onder wie de eerste meester-brouwer Pappenheimer, aan wie het recept toe te schrijven is.


Het commercieel beleid van de brouwerij wordt aangepast aan de waarden die de kloostergemeenschap hanteert. De inkomsten van het merk worden besteed aan sociaal hulpbetoon en aan het onderhoud van de gebouwen.


EEN BIER MET EEN UNIEKE SMAAK

Met zijn bitter-fruitige smaak is het Orval-bier uitgegroeid tot een sterke referentie in de zeer gewaardeerde wereld van de authentieke trappistenbieren.

Orval is een bier van hoge gisting en lange lagering. Op die manier krijgt het zijn complex-fruitige karakter en die subtiele harmonie tussen volrond en bitter.

Sinds 1931 dankt het bier van Orval zijn onvergelijkbare smaak vooral aan de kwaliteit van het water, de hop en de gisten die gebruikt worden Het bier wordt gebrouwen met bepaalde, sterk aromatische hopvariëteiten, die geselecteerd werden door de allereerste meester-brouwer van Orval, die uit Beieren afkomstig was. En de zogenaamde Engelse drooghopmethode zorgt voor een verscheidenheid aan aroma’s met tegelijk behoud van een zekere bitterheid.

De verschillende gistingsstadia – gecombineerde gisting, met de originele gist en met een wilde gist, gevolgd door hergisting op fles – vereisen een lange lagerduur en heel veel kwaliteitscontroles.


EEN AUTHENTIEKE TRAPPIST

De ontwikkeling van de activiteiten van de Brouwerij van Orval houdt gelijke tred met wat leeft in de monnikengemeenschap. Een deel van de opbrengsten uit de verkoop van producten gaat naar goede werken.

Die ethische dimensie is trouwens één van de drie criteria van het «Authentic Trappist Product» label. Om dat label te mogen voeren, moet een product binnen een trappistenabdij worden geproduceerd, moet de monnikengemeenschap rechtstreeks betrokken zijn bij het beheer van de activiteiten en moeten de opbrengsten grotendeels naar sociale werken gaan.

U herkent de trappisten producten aan dit teken.  
Er zijn wereldwijd maar elf trappistenbieren : www.trappist.com

 


EEN WELOVERWOGEN PRODUCTIE

Enerzijds is er de steeds grotere vraag naar Orval-bier en anderzijds houdt de Brouwerij van Orval sterk aan haar kennis en waarden, met een productie waarin kwaliteit en de eigen productiemethodes al meer dan 80 jaar voorop staan.

Net als elk ander trappistenbier dat het "Authentic Trappist Product" label voert, moet het bier van Orval zich aan erg strenge productievoorschriften houden. De verankering van het bier aan de ligging van de abdij en van de Mathildebron, is lokaal en zal dat altijd blijven.

Alle stappen in het brouwproces staan borg voor kwaliteit en voor een respectvolle naleving van de oorspronkelijke brouwmethodes. Deze manier van werken vereist beheersing en geleidelijkheid inzake groei, en kent zijn grenzen.

De Brouwerij van Orval is voorstander van een gematigde productie, die niettemin echt wel aanzienlijk is: jaarlijks verlaten 22 miljoen flessen de brouwerij, waarvan ruim 85% voor de Belgische markt bestemd is.

Sinds de oprichting van de Brouwerij is de monnikengemeenschap, daarin begeleid door haar meester-brouwers, altijd blijven sleutelen aan haar brouwapparaat. De brouwerij voert een beleid waarbij doorlopend geïnvesteerd wordt met de bedoeling de productie steeds beter, gecontroleerder en regelmatiger te maken.  Op die manier slaagt zij erin om zo veel mogelijk tegemoet te komen aan de vraag en om de trouw van de Orval-liefhebbers optimaal te honoreren.


Brasserie d’Orval s.a.

Orval, n° 2,
B-6823 Villers-devant-Orval
Tel. : +32 61 311 261  /  Fax : +32 61 312 927
brasserie@orval.be

De brouwerij kan enkel bezocht worden tijdens de jaarlijkse opendeurdagen.


∧ top