Nieuws

Lithografie Raoul UBAC en fotografie Christophe LOUERGLI

dagelijks van 9:30 tot 18:30 Van 9 september tot 7 januari 2024

Résonance is het resultaat van de ontmoeting tussen een verzamelaar, papierliefhebber, specialist in de Belgische kunstenaar Raoul UBAC (1910-1985), en een fotograaf uit Brussel.
De eerste, Philippe MARCHAL, is al jaren gepassioneerd door het werk van Raoul UBAC, een ‘moderne’ kunstenaar die de lei liet zingen door zijn sculpturen, maar die via zijn galerij ook een belangrijk prentwerk ontwikkelde, met name litho’s. eigenaar, de galerie MAEGHT in Parijs, en ARTE editions ook in Parijs.
De tweede, Christophe LOUERGLI, is een fotograaf uit Brussel die zijn werk richt op de ontwikkeling van levendige fotografie, gebaseerd op de details van het dagelijks leven waarop ons oog, begerig naar beelden, hongerig naar snelheid, vergeet zich op te concentreren.
De ontmoeting van deze twee artistieke werelden, lithografie en fotografie, vormde de aanleiding voor het ontstaan van Résonance.
Het werk van fotograaf Christophe LOUERGLI bestond uit het herinterpreteren, herlezen en nieuw leven inblazen van het grafische universum van Raoul UBAC. De wereld van deze twee kunstenaars ligt feitelijk niet ver uit elkaar; hun ogen zijn alert op dezelfde details, op dezelfde ritmes.
De aanpak van de fotograaf was het creatieve proces van zijn oudste te respecteren. Raoul UBAC haalde inspiratie uit de natuur, uit de elementen van de aarde die ons omringt, die ons voeden.
Christophe LOURGLI koos voor hetzelfde creatieve proces, gericht op contemplatie en niet op focus. Vandaar een heel bijzonder ritme in het werk van de twee kunstenaars.
Na ruim drie jaar werken kon het Resonance project uitkomen.
Het werd voor het eerst gepresenteerd tijdens de zomer van 2010 in Anjou ter gelegenheid van de retrospectieve ter herdenking van de honderdste verjaardag van de geboorte van Raoul UBAC.
Vandaag komen al deze transcendenties samen in de Abdij van Orval, via een baanbrekende selectie.

www.artesio.art

Meer informatie

nl